Soorten chapen & vloerisolatie

Hier vindt u een beknopt overzicht van de mogelijke chapes die Vervaeck F&F u kan aanbieden.

U kunt meer info aanvragen via ons contactformulier.

Of een gedetailleerde offerte ontvangen.

Isolerende chape

De meest gekozen chape is de isolerende chape. Deze is vooral thermisch isolerend. Isolatiechape kan uit verschillende materialen bestaan:
 • Zandcement + kleikorrels
 • Zandcement + polystyreen parels (EPS parels)
 • Schuimbeton (zandcement, schuimmiddel en een vulmiddel)
 • PUR (Polyurethaan schuim)
Het isolatiemateriaal zit in de chape zelf verwerkt. Een dunnere vloeropbouw is mogelijk hierdoor (ivm dikke isolatieplaten). Een isolerende chape isoleert beter dan een traditionele uitvullingschape en kan indien gewenst gecombineerd worden met isolatieplaten. Deze vorm van chapen biedt de beste isolatie. Voordelen isolatiechape:
 • dunnere vloeropbouw (geen dikke isolatieplaten nodig)
 • naadloze isolatie
 • thermische isolatie
 • hoge drukvastheid
 • onbrandbaar

Sneldrogende chape

Voornamelijk toegepast in projectbouw (=meerdere woonblokken binnen 1 project), waarbij vooral tijdwinst telt.

Een traditionele chape (van 6 tot 8 centimeter) laten uitdrogen neemt gemiddeld één tot twee maanden in beslag. Een sneldrogende chape kan de droogtijd verkorten tot veertien dagen of minder.

We dit versnelde resultaat door ‘versnellers’ aan de chape toe te voegen. Die kristalliseren het vocht, waardoor de chape veel sneller uitdroogt.

Anhydrietchape

Anhydrietchapes is ook een veelgebruikte chape. Anhydrietchape is een zogenaamde vloeichape. Het hoofdbestanddeel, anhydriet (calciumsulfaat), gaan we gebruiken in plaats van cement. Deze vloeichape is drie keer zo sterk als een traditionele cementdekvloer. En heeft bovenal een heel hoge buigsterkte. Daardoor is wapening niet altijd noodzakelijk. Een anhydrietchape kan dun uitgevoerd worden en daarom is deze vloer erg geschikt voor renovatie van bestaande vloeren, waarbij een geringe vloeropbouw gewenst is. De anhydrietmortel vloeit goed uit over de vloer en is zelfnivellerend, waardoor een gladde en strakke vloer ontstaat.

Voordelen anhydrietchape:

 • hoge buigsterkte
 • dunne vloeropbouw (vanaf 3 cm)
 • goede warmtegeleiding bij geïntegreerde vloerverwarming
 • lage krimp-uitzettingsfactor (minder kans op scheurvorming)

Chape voor vloerverwarming

Hiervoor bestaan er twee manieren:

Nat systeem

Hierbij komen de verwarmingsbuizen in de (natte) chape zelf te liggen. Dit systeem wordt vooral toegepast bij nieuwbouwwoningen of bij verbouwingen waarbij er geen restricties gelden voor de opbouwhoogte van de vloer. Deze is namelijk wat groter dan bij een droog systeem van vloerverwarming. Het rendement van een nat systeem vloerverwarming is wat lager dan van een droog systeem maar door de lagere kosten toch vaak de meest aantrekkelijke optie.

Droog systeem

Bij een droog systeem van vloerverwarming liggen de verwarmingsbuizen bovenop de uitvullaag, verzonken in speciale isolerende platen. Deze kunststof platen worden afgedekt met een metalen plaat die ervoor zorgt dat de warmte goed gespreid wordt over de vloer en efficiënt afgegeven wordt aan het vertrek. Bovenop deze isolerende constructie kunnen droogbouwplaten worden gelegd of eventueel een dunne chape. Een droog systeem is vooral geschikt wanneer de vrij opbouwhoogte van de vloer beperkt is of wanneer het gewicht beperkt moet blijven. Ook voor houtskeletbouw en renovatieprojecten is dit systeem erg geschikt.

Gewapende chape

De traditionele manier om chape te wapenen is door gebruik te maken van metalen wapeningsnetten. Tegenwoordig gaat men echter steeds meer over tot het gebruik van kunststofvezels (polypropyleen) die in de chape zelf worden gemengd.

Het resultaat is een vezelversterkte dekvloer die erg sterk is en minder last heeft van krimpscheuren tijdens het drogingsproces. Een gewapende chape is nodig wanneer de chape op een kunststof folie komt te liggen of op een (verend) isolatiemateriaal. Ook dunne chapes dienen gewapend te worden.

Hellingschape

Hellingschape wordt toegepast op platte daken en terrassen, waarbij een goede afvoer van het regenwater primeert. Voor toepassing op platte daken passen we vaak schuimbeton toe. Dit is een uiterst licht materiaal. Daardoor zal belasting van het dak beperkt blijven.

Stabilisé vs chape

De termen stabilisé en chape worden vaak door elkaar gebruikt. Hoewel stabilisé en chape beide uit een zandcementmengsel bestaan, zijn ze erg verschillend:

 • Een chape (dekvloer/uitvullingschape) bevat verhoudingsgewijs meer cement dan stabilisé en is daarmee veel sterker.
 • Stabilisé (gestabiliseerd zand) bevat meer zand dan chape. Stabilisé wordt voornamelijk toegepast als fundament voor terrassen, opritten en voor het verankeren van palen in de grond.